Polyamorie staat voor een levenshouding waarbij erkend wordt dat het mogelijk is om van meer dan één persoon tegelijk te houden. Dit wijkt af van de huidige moraliteit in Nederland, de norm is monogamie. De werkelijkheid is echter dat de mens van nature niet monogaam is en zich niet altijd monogaam gedraagt. Vreemdgaan, scheiden en seriële monogamie komen veelvuldig voor. Biedt polyamorie een respectvol alternatief?
‘Liefhebben zonder grenzen’ gaat over onvoorwaardelijke liefde die begint bij liefde en waardering voor jezelf. Je kunt niet meer van een ander houden dan van jezelf.
Ik zelf ben de belangrijkste persoon in mijn leven,
ik neem een unieke plek in bij mijn partner en
deze unieke plek is zo bijzonder en waardevol voor ons allebei,
dat relaties met anderen geen bedreiging vormen voor onze relatie.
Door anderen op een zelfde manier te benaderen met: begrip, respect, openheid en eerlijkheid ga je ruimte voelen om helemaal jezelf te kunnen zijn en word je door je partner en je omgeving geaccepteerd precies zoals je bent. Liefde is: elkaar wat gunnen, leren delen, de ander begrijpen, andermans mening respecteren en meer…
Want ik hou van jou, is niet de sleutel tot de ander
maar ik hou van mij, al klinkt het bot en slecht
want wie van zichzelf houdt, geeft pas iets kostbaars
als je ‘ik hou van jou’ tegen een ander zegt.
Mensen zijn het gelukkigst als zij handelen vanuit interne motieven (gemotiveerd zijn) en handelen in eerlijkheid en vrijheid, dus niet vanuit controle en angst. Wanneer dat handelen niet in overeenstemming is met wat je zegt, dan geeft je handelen aan hoe je echt over iets denkt. Als een onderdrukt verlangen essentieel is en je geeft daar geen uiting aan, zal die zich blijven manifesteren.
Onvoorwaardelijk liefhebben betekend niet dat het gedrag van de ander steeds wordt goedgekeurd,
het betekend dat je de ander volledig accepteert en vrijlaat op zijn ontwikkelingspad.
Jaloezie is gevoel van pijn dat duidt op een onderdrukt verlangen, een ander doet wat jij graag zou doen, maar wat je jezelf niet gunt of ander heeft wat jij niet hebt. Jalief is het euforisch vreugde gevoel wanneer je echt blij bent over het geluk van iemand anders. Jaloers versus Jalief, ze zijn elkaars tegenhanger.
Elkaar niet alleen tolereren -dat is geen onvoorwaardelijke liefde-
elkaar ook respecteren en meest ideaal ook waarderen!
Wil je met anderen praten over polyamorie en non-monogamie? Check dan meerminners