Praten over seks is belangrijk!!
Seks is een taal, het betekent altijd iets… zoek de boodschap. Seks gaat altijd over interactie tussen mensen en kun je zien als een vergrootglas voor problemen in de relatie.
Vanwege de schroom die er veelal nog is om open te spreken over seksualiteit en het taboe dat er ligt op de anders dan gebruikelijke seksualiteit, heb ik gekozen om mij vooral te richten op hulpverlening waarbij een andere seksualiteitsbeleving ter sprake komt.
In Nederland is, ondanks de grote tolerantie en de zgn. vrijheid om overal over te kunnen praten, een grote ‘dubbelheid’ voelbaar waar het gaat over seksualiteit. Veel mensen zijn bang om over hun eigen seksualiteit na te denken, laat staan er dan nog over te gaan praten: Over wat we moeilijk vinden aan seks, waar we kwetsbaar zijn, wat ons opwindt of wat we juist bedreigend vinden. Welke invloed heeft seks, welke rol speelt seks in een relatie en hoe geef je dat samen vorm?
Als jij of je partner of jullie samen een flink verschil zien tussen de seksuele praktijk zoals je die beleeft en de mogelijkheden in seks die je denkt dat er voor jullie bestaan en die je graag wilt realiseren… dan is het goed om daar aandacht aan te besteden en er open over te kunnen communiceren zodat iedereen plezier kan en mag beleven aan intiem samenzijn en ook aan seks.
Veranderd seksleven
Als je langer in een relatie zit kan er behoefte ontstaan naar iets nieuws of iets anders. Jij en je partner kunnen een verschil in verlangen hebben. Zwangerschap, operaties en medicijnen kunnen het seksleven beïnvloeden. Lichamelijke veroudering kan maken dat we ons minder begeerlijk voelen. Iemand zonder partner kan nog steeds seksuele verlangens hebben. Het gevolg is dat je minder geniet van de seks en intimiteit of dat het een grote opgave wordt. Dat kan je doen kiezen om het dan maar laten voor wat het is. Is dat voor jou, met of zonder partner, oké? Of ontnemen wij onszelf dan een stukje plezier en ontspanning?